Nu är jag inne på min extravecka inför docetaxel-behandlingarna. Mår bara fint, utan några värre biverkningar just nu, förutom en konstant rinnande näsa och ögon som tåras så fort jag lämnar lägenheten.

Har inte skrivit på ett tag, av olika skäl, men inga negativa. Helt enkelt har jag haft fullt upp – först med att vara illamående och ännu tröttare än tidigare, sedan med att ägna mig åt roligare saker. Folk frågar: vad gör du på dagarna? Så här ser det ut nuförtiden:

Netflix/annan tv. Veckan efter behandling ligger jag mest i soffan och ser på tv. Jag sparar en säsong av Younger (TV4 Play) per behandling – lättsamma korta avsnitt som inte kräver mycket hjärna, vilket är perfekt när man inte orkar någonting alls. När energin kommer tillbaka kan jag ta till mig lite mer komplicerade handlingar och just nu avverkar jag den franska spionserien Farlig identitet (Le bureau des légendes) på SVT Play. Har fått oändligt många tips på andra serier, så hösten ser bra ut på tv-fronten.

Besök hos sjukhus och vårdcentral. Mellan behandlingar lämnar jag tre olika blodprover, min piccline spolas ren och bandageras om, och jag träffar läkare. Utöver det tillkommer ett och annat besök, t ex hos psykiater eller – nu senast – mammografimottagningen, för att kontrollera min tumör med ultraljud. (Allt såg bra ut – tumören har krympt från 29 till 20 mm. Yay!) Det är ett jäkla åkande, måste jag säga. Blodproven är tradiga – minst en timmes åkande fram och tillbaka för något som bara tar ett par minuter. Men men, allt behövs.

Sociala medier. Jag ägnar kanske lite väl mycket tid åt FB och Instagram. Men det är ett skönt sätt att hänga med socialt när man känner sig lite avskärmad från vardagen. Dessutom har jag fått flera nya bröstcancervänner via Instagram, vilket inte är att underskatta – det är skönt att kunna heja på varandra när alla tråkiga biverkningar slår till.

Träning och promenader. En gång i veckan får jag vara med och träna tillsammans med andra bröstcancerpatienter på S:t Görans fysioterapiavdelning. Jag går även en och annan promenad i närheten, eller hyfsat långa sträckor på stan. Just att gå på stan har känts helt okej, särskilt under lugna tider då folk jobbar och butikerna är nästan tomma. Jag hänger också en del på biblioteket. Men nu när förkylningarna börjar komma igång på riktigt kommer jag att hålla mig hemma mer. Tunnelbanan känns mer och mer som rysk roulette, även dagtid.

Teckning och målning. Jag är ingen begåvad målare direkt, men sedan jag började måla tillsammans med sonen har jag blivit mer intresserad av att lära mig mer. Det är avkopplande, meditativt, kreativt och en förhållandevis billig aktivitet om man inte börjar snöa in sig på lyxpenslar och sånt. Målar i akryl och akvarell, och har även lånat en bok om teckning för att bli bättre på det.

Horizon Zero Dawn på Playstation 4. Köpte spelet pga lysande recensioner, spelade några timmar i våras och tyckte just då att det var lite komplicerat med tusen olika kontroller/vapen/uppdrag/färdigheter att hålla koll på. Nu har jag haft all tid i världen att grotta ned mig i det och oj vilket bra och roligt spel det är. Gillar att det är en stark kvinnlig huvudkaraktär som inte är bystig och våpig.

Sömn. Jag sover mer, särskilt veckan efter behandling. Men även under mina bättre veckor behöver jag mer sömn än tidigare. När jag har barnen går jag upp tidigt för att hjälpa dem komma iväg till skolan, så det blir ofta en tupplur senare på dagen.

Träffa vänner och familj. När jag har barnen är det full rulle på kvällarna, med matlagning, kung fu, läxor och tv-mys. Jag hänger annars då och då hos min mamma och bonuspappa (och får ofta middag hos dem när jag inte orkar laga mat själv), träffar en och annan kompis, och nu under veckan var min pappa och styvmamma på besök ett par dagar (de bor i Singapore annars).

Och jag har gott om bilder att jobba med i datorn, böcker och tidningar att läsa (aldrig har jag haft så mycket tid att läsa DN), ogräs att rensa på kolonilotten och små städprojekt hemma. Så jag sitter inte sysslolös!

English: People ask me what I do all day. Actually, I don’t find it hard to fill my days. I have a lot of hospital visits (blood tests, doctors’ appointments, scans etc) and I like walking around town on good days, or going for walks in the woods where I live. But I spend a lot of time at home, watching TV series, painting and drawing, playing PS4, sleeping and reading – or hanging out on FB and Instagram. I also have photos to work on and other small projects, so I have plenty to do!