breathing underwater

En tumör i bröstet. Åtta cellgiftsbehandlingar. Nu kör vi.

Min cellgiftsbehandling

Igår fick jag som sagt träffa min sjuksköterska Lotta för att gå igenom min cytostatikabehandlingsplan.

De fyra första behandlingarna består av EC, en kombination av Epirubicin och Cyklofosfamid. De ges varannan vecka. Sedan får jag tre veckors paus, dvs en extra vecka att hämta mig, innan jag får ytterligare fyra behandlingar med Docetaxel, också varannan vecka.

Behandlingarna ges på S:t Göran och tar ungefär två timmar. Inför varje behandling (behandlingsdag 1) ska jag ta totalt 27 tabletter mot illamående (24 st Betapred, 2 st Ondansetron och en rejäl Emend).

Cytostatikan ges via en port i armen, som kommer att vara på plats under hela behandlingsperioden. Just Epirubicin är rödfärgad (”det ser ut som Campari”, sa Lotta) och gör att jag kissar rött efteråt. Men själva behandlingen kommer inte att kännas av så mycket, sägs det.

Dag 2, 3 och 4 fortsätter jag att ta tabletter mot illamående, och får en till kompis att ha med mig i väskan vid behov: Primperan/Metoclopramide. Jag får även laxermedel eftersom illamåendemedicinen kan göra mig trög i magen. Och dessutom ska jag äta något Losec-liknande för att motverka magkatarr.

Tanken är att jag inte ska behöva må illa, vilket är jätteskönt att veta. Gör jag det så ska jag höra av mig, så uppar de dosen.

Övriga biverkningar som jag får räkna med nu under behandlingen med EC-kombon:

 • Trötthet. Men tanken är att jag ändå ska orka leva och göra saker, inte vara helt utslagen. Vissa dagar kommer jag att orka mer, andra mindre. Dagarna efter behandling kan jag känna mig ”helt överkörd” men andra dagar kanske jag orkar med raska promenader eller åtminstone att komma ut en liten sväng. Jag kommer förstås att försöka vara så aktiv jag kan.
 • Håravfall. Jag kommer att tappa ALLT hår. Ögonbryn, ögonfransar, kroppshår, rubbet. Till och med håren i näsborrarna, vilket jag inte ens tänkt på. Det första som ryker är håret på huvudet, redan efter två veckor. Kommer strax skriva mer om just min håravfallsstrategi, men jag kan redan nu säga att i mitt fall känns det inte farligt alls. Jag kan verkligen förstå dem som tycker att det är jättejobbigt att bli av med ett långt, tjockt hårsvall, men de flesta vet att jag trivs bra i kort/delvis snaggat hår.
 • Skörare slemhinnor, t ex lite öm/torr i halsen. Dock ska det vara ganska ovanligt med sår/blåsor i munnen, vilket jag är glad för.
 • Mensen blir också påverkad och kan till och med försvinna helt. Med lite tur gäller det även PMS:en. 🙂

Tiden för första behandlingen har ändrats till onsdagen den 1 augusti, kl 11.

English: OK so now I have a chemo therapy plan. I’ll be starting off with four treatments with EC (Epirubicin and Cyclophosphamide), given every other week, starting Aug 1st, 11 am. Then I get an extra week of recuperation before they give me another four treatments with Docetaxel.

They’re giving me tons and tons of medicine to combat the nausea, as well as the side effects of the anti-nausea medicine, and are very confident that I should manage to get by without feeling too sick. I will, however, be feeling tired (”run over”, especially right after treatments), but they also say that I’ll have better days and that I definitely won’t have to spend the next four months in bed. Other side effects are sore/sensitive mucous membranes – for instance throat and mouth – and, of course, hair loss. More on that later.

Föregående

Lång dag

Nästa

Picc-line: check

2 kommentarer

 1. Anneli Hertz

  Hej Alison, det är skönt att höra att du blir väl omhändertagen och får bra information angående all behandling.
  Jag brukar träffa barnonkologpatienter på ALB i tillsammans med min kollega som är specialist i barn- och ungdomstandvård. Vi berättar att det är extra viktigt att bibehålla god munhygien och ha goda rutiner under behandlingarna då det minskar risken för och omfattningen av besvär från slemhinnor och tandkött. Använd extra mjuk tandborste och tandkräm med fluor men utan natriumlaurylsulfat ( tex Zendium) samt vara noga med att smörja in läpparna om de blir torra.
  Sköt om dig och kämpa på! Hojta till om du vill! Jag kommer att läsa allt och höra av mig om jag tror att jag kan vara till någon nytta.
  Många kramar
  Anneli

  • Alison

   Stort tack Anneli! Jag frågade sköterskan om just tänderna men hon visste inte riktigt. Då ser jag till att köpa Zendium och supermjuk tandborste, och vara noggrann. Köper nog lite fluortabletter också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén